Followers

Ads-to-click

Thursday, October 28, 2010

Sausage Roll - tp jd roller coaster

continue cerita ahad lepas.. lepas kecewa buat muffin blueberry yg jd brownberry tu, aku muhasarawaksabah diri utk terus buat muffin and akhirnye jd cheesy muffin.. so sblm nk start wat cheese muffin tu, aku sempat gak menguli adunan utk buat roti.. yelah, dah lama gak nk buat sausage roll ni tp x berkesempatan.. tp xtau la nape ahad ri tu pulun gak nk buat mcm2.. haha.. sib baik dpt buat walaupun xla sebaik mana..

nk buat sausage roll ni agak cerewet dan makan masa tp sbb aku suka nk buat, akhirnya jd ia la hasil seni tgn menguli ni.. hehe.. resepi pun curi2 dr tenet & modify..

Bahan2: (serve for 2)
2 cawan tepung roti
2 sudu besar unsalted butter
sebiji telur
1/2 cwn susu segar (disuamkan)
1 sudu teh garam
1 sudu teh dry yeast
1 sudu besar gula pasir
sosej ayam/daging

Cara2:
  1. Masukkan dry yeast, gula dan susu suam dlm mangkuk kecil. Kacau dan biarkan 10 minit supaya yeast tu larut.
  2. Selepas 10 minit, masukkan telur yg telah dipukul dan butter ke dlm campuran susu td. Kacau sebati.
  3. Dlm mangkuk yg besar, campurkan tepung dan garam.
  4. Kemudian, masukkan sedikit demi sedikit campuran susu td ke dalam mangkuk tepung. Uli hingga menjadi doh yg lembut.
  5. Uli doh td selama 10 minit. Lepas tu masukkan semula ke dlm mangkuk td, sapukan cket minyak atas doh.
  6. Tutup doh dgn tuala nipis yg dilembapkan. Biarkan dalam sejam.
  7. Lepas sejam, doh akan naik (kembang). Uli cket lg supaya lg lembut & shiny. Biarkan lg 10 minit.(hehe.. bleh refer step kat sini for better understanding utk buat doh)
  8. Pastu, bahagikan beberapa bhgn. Ambil 1 bhgn kecil, uli dan jadikan doh tu panjang dan lilit kat sosej tu. Ikut kreativiti nk lilit camne pastu lekatkan kat ujung (takut terbuka masa bakar nnt).
  9. Letakkan sausage roll yg dah buat td tu atas bekas pembakar yg dah di gris ngn butter/planta. Tutup dgn tuala lembap selama 10 minit.
  10. Sapu cket telur atas sausage roll utk nmpk gebu.
  11. Bakar dlm oven yg dah dipanaskan pd suhu 200-220 darjah C selama 15-20 minit hingga bertukar warna kuning keemasan.
  12. Sedia dihidang dan sedap mkn time panas2 sbb masih lembut.
pas 1st uli, sapu minyak atas doh & tutup ngn tuala lembap selama sejam.. gmbr masa kembang tu lupa nk amik.. hehe
my 1st sausage roll.. will try again until satisfied.. theeeeeee
Panjang betul step dia.. tu yg leceh.. mcm nk buat donat la.. nk tgk cara lebih terperinci bleh la survey kat youtube atau mana2 website yg ada video buat basic bread.. so slmt mencuba!

5 comments:

PurPLe LaDy AiFA said...

wahhh rajinnnnn! donut, karipap and mende2 camni mmg leceh, tp kalau menjadi tu mmg sedappp la.. hehe

cik puan eLy said...

i like karipap pa.. epa kalo buat karipap, mntk cket nnt tau.. hahaha

curigelap said...

mau tak rajin.. 1 hari 3 resepi mencuba.. yg 1st .. errr.. yg 2nd n 3rd jer jadi sbb ada kasih sayang hubby.. wakaka

june said...

cayalah ely. jadi n cantek. uli 10 min je ke? aku jumpe resepi bread ni uli smpi 30min, jadinye.. xbuat. rasa mcm nak beli breadmaker. mahal plak. beli roti dah siap je la.. hikhik. aku nk try la resepi nko ni

cik puan eLy said...

gebeh: yelah tu.. mekaseh la incik hubby..

june: eh try la jun.. senang je.. breadmaker mmg mahal.. kalo nk buat bisnes bleh la beli tp kalo skali skala nk mkn, ok je uli menguli.. hehe.. nnt dah buat ko post plak tau.. hehe