Followers

Ads-to-click

Sunday, February 08, 2015

Duit Umpama Bayam

Assalamualaikum and good afternoon......

This weekend as usual memerap kat rumah.. so beraktiviti di rumah je.. sape kata boring dok umah? haha.. byk xtvt leh buat kat rumah ni.. memasak, mengemas, membasuh, melipat, mengelap, menyapu dan bla bla bla.. since Sabtu x masak sbb xde bhn asas, hari ni masak habis2an..

pagi2 dah g pasar beli ikan dan sayur.. pk2 nk masak sup ikan utk mertua, asam pedas utk aku n sayur utk hubby.. hahaha..  pusing2 pasar 2,3 kali, dpt la hasil menjala.. jom blk umah masak..

baca tajuk mcm xde kena mengena je ngn citer2 kat atas ni kan? haha.. sbnrnye masa potong sayur which is sayur bayam yg byk tu, tiba2 terfikir something.. "Duit Umpama Bayam".. sbb bayam tu byk sgt n boring dok lama sambil potong bayam.. haha.. so just nk relate duit ngn bayam.. bayam tu kan byk, nk potong tu amik la masa.. nk potong ikut helai2 daun.. pastu btg dia yg tebal tu nk kena belah2 lg.. pastu bila dah siap masak, sayur yg byk tu jd cket je.. dari sekuali jd semangkuk je.. skali ngap abis dah masuk perut.. keke.. means nk cari duit kan amik masa, kena usaha.. tp bila nk abiskan, sekelip mata je kan.. haha.. relate x? relate x? haha.. ape2 je la..

see.. tinggal cket je bayam ni.. haha..
ikan merah masak sup.. resepi dah share sblm ni..
hari ni ada asam pedas ikan sembilang sbb tgk ikan tu kat pasar mcm menarik je.. lgpun dah lama x masak asam pedas.. nk bg tips cket uruskan ikan sembilang smpai jd lauk.. ikan sembilang yg beli kat pasar td dah dibersihkan, duri/sengat pun dah dibuang.. so blk umah just basuh dgn asam + garam kasar + ofcoz air.. jgn lupa celah2 insang skali.. sbnrnye utk hilangkan lendir dan buang bau hanyir..

settle cuci, leh start tumis menumis utk asam pedas.. resepi asam pedas pun dah penah share sblm ni.. just utk bahan tumis tu (lada kering + bwg merah + bwg putih + halia + kunyit + belacan ) tambahkan serbuk 2 tsp jintan manis + 1 tsp jintan putih.. sblm tu leh tumiskan halba sblm masukkn bhn2 blend.. last skali, kalo ada daun limau purut, leh masukkn skali.. baru umph.. (ni pun call mak sblm masak.. keke)
Ni la ikan sembilangnye, x sempat amik gambar yg proper..
sempat capture before eat.. haha
Related recipe:


Enjoy!!!

No comments: