Followers

Ads-to-click

Thursday, July 29, 2010

Asam Pedas Melaka ke?

(nk kembali ke masa2 menyewa kat KP4 dulu.. tiba2 je kan.. ada sbb sbnrnye nieh.. ekeke)

......... penah gak masak asam pedas Melaka masa dok ngn epa & muni.. sbb dah lama x mkn asam pedas mak masa tu.. so cuba2 la masak.. masak asam pedas ikan duri, siap ada telur lg.. i like..

skrg dah kawin pun ada gak masak kat umah.. mkn ngn suami, mkn ngn atun.. huhu.. so kalo ada sape2 yg nk cuba masak asam pedas simple ala2 eLy, leh aa try.. tp sukatan tu anggar2 je, ikut suka hati saya je nk letak byk mana.. so masak dgn penuh kasih sayang, mesti jadik punya.. hehehe..

Bahan2:
  • anggaran 3 ekor ikan saiz sederhana (ikan ape2 pun bleh)
  • 3-4 ulas bawang merah (bawang besar pun bleh)
  • 2-3 ulas bawang putih
  • 1/2 inci halia
  • 1/3 inci kunyit
  • 15 tangkai lada kering (kalo nk pedas, leh tambah lagi & direndam dlm air)
  • belacan sebesar duit 50sen (kalo nk letak kurang pun bleh, ikut sesuka hati)
  • minyak masak
  • air asam jawa (anggar2 je tp jgn masam sgt)
  • garam secukup rasa
  • kalo nk sedap, leh la tambah biji ketumbar, jintas manis, kerisik & serai yg diblender
  • 3 helai daum limau perut purut (sbb senang nk dpt.. haha..)
  • tambahan; masukkan daun kesum & bunga kantan utk rasa yg mengagumkan..
Cara2:
  1. Blender bawang merah, bawang putih, lada kering, belacan, kunyit, halia & sedikit air smpai hancur.
  2. Panaskan minyak dalam periuk, kemudian kumis tumis sume bahan2 yg dah diblender smpai pecah minyak.
  3. Pastu masukkan ikan & kacau2 cket kasi sebati.
  4. Kemudian masukkan air asam smpai aras ikan. Jgn byk sgt, nnt banjir plak.
  5. Masukkn garam secukup rasa. Kacau2 cket.
  6. Biarkan sehingga mendidih.
  7. Kalo rasa dah ok, masukkn daun2 di atas & biarkan seminit dua.
  8. Bila ikan dah masak, rasa pun ok, bleh la tutupkan api & hidang mengikut citarasa.
p/s: Kalo nk masukkn sayur mcm bendi atau terung, bleh la masuk 2 minit sblm diangkat.

ni asam pedas ikan selar (saya panggil ikan selau.. hehe)


*** Selamat Mencuba ***

to Eppa: dah masak nnt akak nk rasa bleh? hehe.. ops lupa, dapur dah ada ek? ^^

8 comments:

june said...

limau perut tu camana rupanyer? mcm kumis ke.. lawak la. aku suka ngan ikan pari. nyum nyum

Ajzie said...

sedap nyaaaaaaaa bila daku dapat menrasa asam pedas melaka by Ely nih agaknya kan..

eLy said...

june: haha.. typo plak.. limau prut prut..

kak azie: hehe.. kak azie blk sini la..

eLy said...

some editing had been made.. hehe

PurPLe LaDy AiFA said...

lorhh apesal skrg br nampak entri ni diupload.. delay rpnye internet sy. heheh

ok, nnti try. dah terliur lak neh.. dapp nyeeeee! hehe

leh je rasa.. kalo sedap boley ar.. kalo x sedap, nak cuba jaya berkali2 br brani bagi sifu rasa..

aah, dh ade dapur, tp tiap mlm kasyfi je masak. bini nye ni xley harap. haha

eLy said...

haha.. sifu dan tongga je la..

wah2.. best betul laki jd chef.. ekeke..

Wan Anie said...

best tu asam pedas... akak punya lagi simple hehe...

eLy said...

kak anie.. simple camne tu? leh la ajar.. hehe