Followers

Ads-to-click

Monday, April 09, 2012

Ikan malong masak lemak cili padi

Assalamualaikum..

penah dgr ikan malong x? mcm ni ikan dia (amik kat google search sbb x sempat amik gmbr masa beli hr tu)..
begini la rupanye.. seram x? hahahaha
jarang org mkn ikan ni tp aku suka sgt kalo mak aku masak sbb isi dia lain drpd ikan2 yg lain.. dua menu je mak aku penah masak utk ikan ni.. 1st, masak lemak cili padi n 2nd asam pedas.. so hr ni just nk share kalo sape2 nk try rasa isi ikan ni.. kalo seram tgk kepala dia, mkn isi je la.. kdg2 ada jumpa gak kat pasar mlm Kulim nieh tp sekor 2 je.. soh org tu potong terus ikan ni, buang kepala skali..

Bahan2:
  • beberapa potong isi ikan malong (dlm 4-5 ketul)
  • 1 cwn pati santan (kalo guna yg kotak la)
  • 2 keping asam keping
  • 2 cwn bancuh dgn 1 lg cwn pati santan (ikut kepekatan kuah masing2)
  • minyak utk menumis
  • garam secukup rasa
 Dihiris:
  • 3 ulas bawang putih
  • 4 ulas bawang merah
  • 1/2 inci hali
  • cili padi (pun ikut suka nk pedas cemana)

Cara2:
  1. Panggang ikan hingga separuh masak. Kalo nk sedap panggang atas bara api tp kalo umah taman mcm kami ni, panggang atas non-stick tanpa minyak la ye. Kalo xnak melekat, tambah minyak cket je.
  2. Dalam periuk lain, tumis bawang putih n halia hingga kuning keemasan. Kemudian masukkn bawang merah n cili padi, tumis hingga naik bau.
  3. Masukkan ikan dan air + santan. Biarkan mendidih.
  4. Masukkan pula asam keping dan garam secukup rasa. Kacau.
  5. Last skali masukkn pati santan dan biarkan mendidih seketika. Tutup api bila ikan dah masak n sedia utk dihidang.
 share pic cket..
lemak putih cili padi..
mkn bersama sayur berasaskan kimchi cikatun..
 selamat menjamu selera..

p/s: rindu masakan mak.. ekeke..

2 comments:

PurPLe LaDy AiFA said...

takut tengok ikan tu k ely!

eLy said...

itulah.. kalo 1st time tgk mmg seram.. haha.. cer rasa tgk..