Followers

Ads-to-click

Friday, April 06, 2012

My first time doughnut OoOoO

give me mood to write here.. hahahahaha..

mlm smlm off jap buat keje sbb hubby nk borrow lappy.. kwang2.. so smpai umah, belek2 buku masakan lama2 tu.. sbnrnye byk plan nk buat resepi itu, resepi ini.. yg xde, TIME! TIME! TIME!

since smlm beli terap donut, means plan nk buat donut la kan.. haha.. tgk buku, surf internet nk cari resepi paling senang & mudah.. last2 tgk blog sorg kakak ni, dia buat guna BM.. i think that's simple enough.. haha.. just to share her recipe here..

Bahan2:
  • 500g tepung roti
  • 100g gula
  • 1 tsp instant yeast
  • 4 biji kuning telur
  • 200 ml air
  • 100g majerin/butter (aku guna buttercup tp hubby kata lemak sgt, may be pasni nk kurangkan cket)
  • 1 tsp garam

Untuk hiasan leh la cairkan coklat masakan + cket butter atau taburkan kepingan almond or choc rice. Aku guna icing sugar je sbb tu yg sempat tabur pg td.. hahaha..

Cara2:
  1. Ayak tepung2 ke dalam sebuah mangkuk dan campurkan yis, gaul rata dan masukkan gula, garam, kuning telur dan tambahkan air sambil dikacau rata.
  2. Masukkan pula garam dan butter dan kacau sebati.
  3. Kemudian uli doh hingga tidak melekat pada mangkuk.
  4. Rehatkan doh 20-30 min hingga kembang.
  5. Kempiskan doh, canai dan terap seperti donat biasa atau bulat2kan saja anggaran setiap satu 40 gm.
  6. Rehat doh semula 20 minit.
  7. Panaskan minyak dan goreng hingga kekuningan. Angkat dan toskan. Biar sejuk.
  8. Salutkan donat  dengan gula atau choc cair ikut selera.

Kalo guna BM:
Masukkan semua bahan ke dalam BM. Bila dah siap tumbuk2 doh untuk keluarkan angin. Bentuk doh menjadi donut. Rehatkan doh selama 10-15 minit. Doh siap untuk digoreng.

my Tefal Bread Maker..
zoom cket..
menu dlm BM.. request by Jun.. hehe
my first donut.. muahaha
nk tepek jgk gmbr roti manis kurma ni walaupun dah lama buat.. haha

 p/s: so, ape lg Jun? xmau try ke? hehehe..

5 comments:

june said...

tunggu tahun depan la baru nak try.. haha

eLy said...

haha.. barulah beroti..

Maria Rajab said...

wah breadmaker..nak beli jugok..hehe..

eLy said...

beli2.. jgn x beli..

Maria Rajab said...

mahal tak kak ely?berapa rm ni?nak saving nak p beli..hhuhu..mcm senang je buat..lg senang dr pakai mixer yg besau2 tu ek?