Followers

Ads-to-click

Wednesday, August 18, 2010

Mi Suah dan Ayam Goreng

since smlm aku blk keje lewat so berbuka ngn makanan dibeli dr bazar je la.. pastu terpk nnt sahur nk mkn ape.. huhu.. tanya la hubby nk mkn nasi goreng atau mi suah.. dia kata mi suah je la.. senang hatiku sbb nk buat mi suah ni senang banget.. masa kat KP4 dulu pun slalu mkn ngn bdk2 ni.. kalo sape nk try, bleh la..

Mi Suah Berkuah

bahan2:
1 sanggul mi suah
2 ulas bawang putih dihiris
1 ulas bawang merah dihiris
ikan bilis yg ditumbuk
1 biji telur
sedikit garam & blackpepper
2 gelas air (ikut la kalo suka pekat, kurangkan air)
minyak masak

cara2:
  1. Panaskan 2 sudu minyak masak dan tumis bawang putih.
  2. Masukkan ikan bilis, bawang merah & blackpepper.
  3. Dah naik bau, masukkan air.
  4. Bila air dah menggelegak, masukkan mi suah. Kacau seketika.
  5. Masukkan telur & kecilkan api.
  6. Bila telur agak masak, masukkn garam secukup rasa.
  7. Kacau sekejap pastu terus angkat.
  8. Sedap dimakan ketika panas. Nyum2!
Mi Suah Berkuah.. panas panas..

telur tu kalo xnak bg pecah pun xpe.. ni hubby baik hati nk tolong kacau, jd camni la.. tp sedap jgk mkn berdua.. huhu.. mi suah tu kalo masak lama2 dia jd kembang.. mcm megi jgk la.. ikut taste masing2..

ayam goreng beli kat bazar seketul RM1.. hehe

makan ngn ayam goreng yg dipanaskan bersama mi suah.. sgt enak di pagi hari.. hehe..

6 comments:

cik selamah kundang said...

blog resepi

eLy said...

standard la.. bln posa jd blog resepi..

PurPLe LaDy AiFA said...

oh yey, sy ingat mee suah kak ely.. kalo x mmg x taw kewujudan mee suah neh.. huhu. simple and senang bila dimakan ketika sahur. ayam goreng tu membuatkan pembaca terliur.. keji2!

eLy said...

ekeke.. mestila.. eppa kan penah try buat sblm ni.. nyum2.. ayam goreng yg rangup..

m@Ri@ said...

maria suka mkn mee suah tp maria tak letak ikan bilis..em terliur..nk p cari la..masak utk sahur mlm ni..tp mkn srg jelah..andry kerja mlm ni..huhu..

eLy said...

huhu.. akak letak ikan bilis sbb nk bg rasa je.. kalo x letak pun ok.. hehe..