Resepi from: Chef Obie
Bahan2 utk kek/cup cake:
(kering)
280 g tpg gandum
50 g serbuk koko
2 sudu kecil baking powder
1 sudu kecil soda bicarbonate
1 sudu kecil garam
A
125 g mentega unsulted
260 g gula castor
B
2 biji telur (gred B)
C
1 sudu kecil esen vanilla
1 sudu kecil cuka putih @cuka kurma @ cuka epal
1 sudu besar pewarna merah bright
D
240ml buttermilk
(Campurkan 1 cawan susu segar @ susu cair dengan 1 sdb cuka. Biarkan sebati bersama selama 10 minit sebelum digunakan.)atau boleh beli aje buttermilk di pasaraya..sekarang dah mudah untuk mendapatkannya.
optional boleh gantikan yogurt jika tiada buttermilk.
Cara2:
- Ayak kesemua bahan kering-ketepikan
- Pukul (A) sampai kembang & ringan.Masukkan (B) satu persatu dan pukul lagi.
- Masukkan (C)-pukul hingga sebati
- Kemudian Masukkan tepung yg diselang seli dgn buttermilk-pukul hingga sebati.
- Alas & gris loyang saiz 9" dengan baking paper. Tuang adunan kek dan bakar hingga masak. Atau masukkan adunan dalam acuan cupcake sebanyak 1/2 cup sahaja dan bakar pada suhu 180c @ 15 ke 20 minit.
- Sejukkan dan hiaskan dgn cream cheese icing.
Bahan2 utk frosting:
300 gm whipping cream-brand anchor
150 gm cream Cheese-brand Phillidephea atau tartura
100 gm mascarpone cheese
60 gm gula icing
100 gm butter
1tsp lemon paste
Cara2:
- Pukul whipping cream hingga kental ketepikan.
- Dalam bekas lain, pukul krim keju bersama semua bahan lain hingga berkrim.
- Satukan whipping cream tadi bersama krim keju, gaul sebati, boleh juga pukul dengan mixer dengan kelajuan perlahan.
- Boleh digunakan untuk menghias kek anda.
keratan rentas.. |
frosting time.. |
dr 23 pcs tinggal 5 je.. |
No comments:
Post a Comment