mlm ni rajin nk meroti plak.. x masak ape2 for dinner.. so make this bread as dinner la.. huhu.. enjoy the recipe..
Bahan2:
- 350gm tepung roti (td tambah lg 50g sbb adunan terlalu lembut)
- 200ml air sejuk
- 50gm gula halus
- 1/2 tsp garam halus
- 3 tbsp yis segera
- 1 tsp bread improver
- 40g susu tepung
- 1 biji telur gred C
- 30g mentega
- 80gm kismis
- 1 biji telur gred C + 2 tbsp susu segar (bahan glis)
Cara2:
Bread maker - Masukkan sume bahan2 kecuali kismis dan set adunan utk doh ikut jenis BM masing2. Terus jump step number 4.
- Gaul semua bahan kecuali mentega dan kismis hingga menjadi doh yg tidak melekat.
- Masukkan mentega, uli semula hingga doh licin dan kenyal.
- Tutup dgn tuala bersih dan biar di tmpt hangat hingga kembang.
- Uli semula ke bentul asal dan campurkan kismis.
- Bahagikan menjadi bebola sebyk 50gm. Susun sebanyak 6 biji bebola pada jarak 2cm (supaya bercantum bila kembang) di atas tin pembakar atau loyang yg dah dilenser dgn mentega or lemak sayuran.
- Tutup dgn plastik yg dilenser dgn majerin dah biar kembang 2 kali ganda.
- Sapukan glis kemudian bakar pd suhu 180darjah C selama 20-25min atau hingga keperangan (depends pd oven masing2).
roti gebus dan lembap.. my husband loike.. hehe |
No comments:
Post a Comment