Followers

Ads-to-click

Friday, May 18, 2012

Raisin Bread = Roti Kismis

mlm ni rajin nk meroti plak.. x masak ape2 for dinner.. so make this bread as dinner la.. huhu.. enjoy the recipe..

Bahan2:
  • 350gm tepung roti (td tambah lg 50g sbb adunan terlalu lembut)
  • 200ml air sejuk
  • 50gm gula halus
  • 1/2 tsp garam halus
  • 3 tbsp yis segera
  • 1 tsp bread improver
  • 40g susu tepung
  • 1 biji telur gred C
  • 30g mentega
  • 80gm kismis
  • 1 biji telur gred C + 2 tbsp susu segar (bahan glis)
Cara2:
Bread maker - Masukkan sume bahan2 kecuali kismis dan set adunan utk doh ikut jenis BM masing2. Terus jump step number 4.
  1. Gaul semua bahan kecuali mentega dan kismis hingga menjadi doh yg tidak melekat.
  2. Masukkan mentega, uli semula hingga doh licin dan kenyal.
  3. Tutup dgn tuala bersih dan biar di tmpt hangat hingga kembang.
  4. Uli semula ke bentul asal dan campurkan kismis.
  5. Bahagikan menjadi bebola sebyk 50gm. Susun sebanyak 6 biji bebola pada jarak 2cm (supaya bercantum bila kembang) di atas tin pembakar atau loyang yg dah dilenser dgn mentega or lemak sayuran.
  6. Tutup dgn plastik yg dilenser dgn majerin dah biar kembang 2 kali ganda.
  7. Sapukan glis kemudian bakar pd suhu 180darjah C selama 20-25min atau hingga keperangan (depends pd oven masing2).
roti gebus dan lembap.. my husband loike.. hehe

No comments: