pg td tgk Jun punye blog gambar karipap, terus teringin nk buat karipap.. Jun kata resepi dia pun buat xpakai sukatan, main campak2 je.. huhu.. aku pun try la campak2 jgk.. so ni agak2 punye bahan la yek..
org tak xpert, rupa dia x berapa menarik la.. wakaka |
Bahan2:
- 1/2 cwn mentega dicairkan (td guna Planta je)
- 2 tbsp minyak masak
- 1/2 tsp garam + 1/2 or 3/4 cawan air sejuk
- anggaran 300 - 500gm tepung gandum (sorry la xtau exact sukatan sbb td main tuang je dlm mangkuk)
Cara2:
- Masukkan tepung dalam bowl besar.
- Campurkan mentega cair yg still suam2 kuku tu ngn minyak masak.
- Tepung dlm mangkuk td buatkan bentuk kawah n pastu br tuangkan mentega + minyak.
- Gaul dan ramas jd mcm pasir halus yg berderai. (dpt imagine x?)
- Pastu masukkan air cket2 dan uli2 smpai jd doh yg x melekat.
- Bulatkan kecil2 lebih kurang saiz bola pingpong, may be kecik cket pun molek. Perap 10min atau lebih (xperap pun xpe rasanye, org kata senang utk uli je).
- Kemudian canaikan bola tu n letak inti sardin or kentang or ape2 inti la. (td guna inti sardin sbb cpt masak. kentang plak xde stock kat umah.. huhu)
- Kelim la tepi karipap tu guna acuan dia or guna hasil seni tgn.. hehe..
- Last skali goreng la.. Alhamdulillah jd.. Rangup plak tu.. Mkn panas2 sedap..
p/s: Thanks to Jun for the recipe, tp rupa dia x cantik mcm karipap ko.. ekeke..
~ The End ~
4 comments:
wah aku kagum sbb ko terus buat, klu aku aku perap resepi tu dulu... kikiki.
ekeke.. sbb aku suka mkn karipap.. tp inti kentang blm tau nk buat lg.. haha..
kekly, karipap aritu ssedaaapp. suke die nye base tu.. rapuh2 macam pie! kekly buat frozen karipap, nnti org beli.
epa nk karipap sardin ke? brp keping?
Post a Comment