Followers

Ads-to-click

Sunday, January 08, 2012

Siakap steam paling simple ~

hari ni nk makan siakap stim ngn nasi je la.. simple for bz woman.. hahaha.. konon.. lgpun x kuar mana2.. husban tdo le plak.. resepi ni drpd arwah bapa mertuaku.. sbb masa arwah masih idup aku slalu tlg dia masak kat dapur.. so dpt la cket2 ilmu masak drpd dia.. satu drpdnye siakap stim ala campak2 gtu.. rasa lebih kurang cam siakap stim kat Restoran Nurha (org kulim tau la).. hehe..


Bahan2:
  • sekor ikan Siakap (ikan lain pun ok kot, x penah try lg)
  • sayur2an ikut selera masing2 (aku slalu guna putik jagung, kobis bunga, brokoli, carrot, cendawan, kdg2 kacang peas)
  • serai, bawang merah, bawang putih, halia, cili (dihiris)
  • sour plum sebijik dua (leh cari kat Giant atau Tesco, dia dlm botol kecik)
  • 2 sudu tepung jagung yg dibancuh dlm air
  • sesudu perahan air limah nipis/limau kasturi
  • garam & black pepper secukup rasa
  • non-stick pan with cover
 Cara2:
  1. Masukkan ikan dlm kuali tu. Kalo ikan tu agak besar, ptong dua pun xpe, senang nk amik nnt.
  2. Taburkan sayur2an, serai, bawang merah, bawang putih, halia, cili, garam, black pepper, sour plum atas ikan.
  3. Masukkan air bancuhan tepung jagung ngn limau nipis.
  4. Tutup kuali and masak selama 15 min atau smpai ikan masak je sudah.
  5. Sedia dihidang, makan ngn nasi panas.
cer carik mana ikannye?

sedia dihidang..


time to eat!!! jom..

1 comment:

curigelap said...

ngan ikan pun nak stim ker,,