Followers

Ads-to-click

Tuesday, January 17, 2012

Mak!!! Saya buat apam.. hahahaha

hari ni sgt passion nk buat xtvt masak2 ni.. xkesah la penat ke, baru blk keje ke, task byk nk buat mlm ni ke, aku x peduli.. smlm dah beli brg, hari ni kena execute jgk.. huhuhu.. resepi ni pun search kat uncle google.. byk blog2 masakan ada resepi ni.. lebih kurang sama je.. tp aku nk jugak tepek resepi yg sama kat blog aku.. bkn ape, senang nk refer in future nnt (alasannnn.... hahaha)..

Bahan2
3 biji telur dari peti sejuk (gred A)
275 gm tepung gandum
220 gm gula halus
150 ml susu segar/susu cair
3 sudu teh baking powder
1 sudu kecil ovalette**
1 sudu kecil esen vanilla
filling blueberry/ strawberry/ apa-apa ikut citarasa yang disukai
pewarna

Cara2

  1. Masukkan sume bahan2 kecuali filling ngn pewarna ke dalam mangkuk mixer dan pukul dengan kelajuan maksima sehingga kembang.
  2. Bahagikan adunan kpd beberapa bahagian, kemudian titiskan pewarna mengikut pilihan.
  3. Masukkan setiap adunan berwarna ke dalam piping bag (guna plastik bersih pun buleh).
  4. Picitkan adunan ke dlm paper cup (setengah/separuh sahaja).
  5. Letakkan filling secukupnya (nak senang masukkan dalam plastik kemudian picitkan).
  6. Picit lagi adunan sama atau warna berbeza sehingga hampir penuh.
  7. Last sekali dot-dot kan dengan warna pilihan, kemudian kukus dengan api kecil/sederhana selama 8-10 minit atau sehingga masak. (jap je pun)
aiseh.. senget benget apam polka pika2 dot ku..
kpd yg 1st time nk guna ovalette mcm aku ni, camni la rupa bentuknye..
kalo kat KM, leh aa g kedai kek kat Tmn Selasih tu..


walau ape pun bentuk die, walau ape pun saiz dia, walau ape pun ukiran die, aku happy sbb tekstur dia gebu and lembut.. anyway, pls enjoy!

6 comments:

�MiS AyA� said...

mintak tapau ye :">

eLy said...

hehe.. muleh2.. mau brp dozen? hahahaha

Limah Comey said...

send la kt kampung .. saya nak rase ...

eLy said...

nnt awak buat la sendiri.. awak kan rajin masak..

m@ri@ said...

pos sini skit

eLy said...

nnt bukak order kalo sape2 nk.. wakaka