penah dgr ikan malong x? mcm ni ikan dia (amik kat google search sbb x sempat amik gmbr masa beli hr tu)..
begini la rupanye.. seram x? hahahaha |
Bahan2:
- beberapa potong isi ikan malong (dlm 4-5 ketul)
- 1 cwn pati santan (kalo guna yg kotak la)
- 2 keping asam keping
- 2 cwn bancuh dgn 1 lg cwn pati santan (ikut kepekatan kuah masing2)
- minyak utk menumis
- garam secukup rasa
- 3 ulas bawang putih
- 4 ulas bawang merah
- 1/2 inci hali
- cili padi (pun ikut suka nk pedas cemana)
Cara2:
- Panggang ikan hingga separuh masak. Kalo nk sedap panggang atas bara api tp kalo umah taman mcm kami ni, panggang atas non-stick tanpa minyak la ye. Kalo xnak melekat, tambah minyak cket je.
- Dalam periuk lain, tumis bawang putih n halia hingga kuning keemasan. Kemudian masukkn bawang merah n cili padi, tumis hingga naik bau.
- Masukkan ikan dan air + santan. Biarkan mendidih.
- Masukkan pula asam keping dan garam secukup rasa. Kacau.
- Last skali masukkn pati santan dan biarkan mendidih seketika. Tutup api bila ikan dah masak n sedia utk dihidang.
lemak putih cili padi.. |
mkn bersama sayur berasaskan kimchi cikatun.. |
p/s: rindu masakan mak.. ekeke..
4 comments:
takut tengok ikan tu k ely!
itulah.. kalo 1st time tgk mmg seram.. haha.. cer rasa tgk..
Mmg sedap ikan tu..first time beli sendiri semenjak dh brumhtangga...ni yg cari resepi kot2 ade resepi lain selain goreng, goreng kicap n asam pedas..selalu mak masak...goreng kicap pn sedap..
Saya x penah plak goreng kicap.. nnt leh try la.. hehe.. mekaseh ye..
Post a Comment