utk resepi asam pedas Senangin ni sama step cam masak asam pedas sblm ni cuma tukar ikan & tambah cket bahan utk menumis.. utk bahan tumis tu, just blend lada kering, bawang putih, bawang merah, belacan, kunyit, halia, jintan biji & ketumbar biji..
then, utk kailan ikan masin pula, sgt simple resepinye.....
Kailan Ikan Masin
bahan2:
3 ulas bawang merah dihiris/ditumbuk
2 ulas bawang putih dihiris/ditumbuk
cili padi ikut rasa
ikan kering/masin
sayur kailan (depends suka kailan jenis camne)
sedikit garam
sedikit air
cara2:
bahan2:
3 ulas bawang merah dihiris/ditumbuk
2 ulas bawang putih dihiris/ditumbuk
cili padi ikut rasa
ikan kering/masin
sayur kailan (depends suka kailan jenis camne)
sedikit garam
sedikit air
cara2:
- Tumis bawang putih hingga sedikit kekuningan.
- Kemudian masukkn bawang merah, cili padi & ikan masin.
- Bila dah naik bau, masukkan sedikit air & kacau.
- Agak2 mendidih, masukkan sayur kailan.
- Akhir skali, jika kurang masin, tambah sedikit garam & kacau seketika.
- Kemudian angkat & sedia dihidangkan.
since nk bawak g umah mertua, so packing dlm bekas siap2 la.. hehehe..
2 comments:
hohoh.. kailan peluh masin.. bukan ikan masin..
hoh.. pecah tembelang.. haha
Post a Comment