Followers

Ads-to-click

Wednesday, August 06, 2014

My Chawanmushi

Assalamualaikum.. krik krik krik.. hampir bersawang blog ni.. so today just want to share a simple recipe of chawanmushi.. dah lama nk buat lepas 1st time mkn kat Tao dlu tp asyik x sempat je.. here is the recipe from google.. :)

Bahan2:
  • sebiji telur
  • setengah cwn air rebusan ayam/ air masak
  • cendawan shitake
  • isi ayam atau makanan laut yg dihiris kecil
  • sedikit cili merah
  • secubit garam
  • beberapa titik soy sauce
Cara2:
  1. Pukul telur perlahan. Kemudian masukkan air rebusan ayam. Kacau perlahan, jgn biarkan buih terlalu byk.
  2. Masukkan ayam atau makanan laut dan cili merah ke dalam cawan/mangkuk kecil.
  3. Tuangkan campuran telur dan air rebusan ayam td ke dlm cawan/mangkuk kecil td dan letakkan cendawan shitake (ia akan terapung). Titiskan sedikit soy sauce utk aroma.
  4. Kukus selama 10minit dan sedia dihidang.
Chawanmushi version of mine..
Kalau nk detail leh refer video ni..