Followers

Ads-to-click

Sunday, May 20, 2012

New: Jubah putih utk dijual saiz 42 ~ SOLD!

alhamdulillah n insyaAllah, saya akan mengerjakan umrah pd 28hb 5 smpai 11hb 6 thn ni.. so masa beli brg persiapan, berkenan ngn jubah putih ni.. masa tu try saiz 42 la sbb saiz 44 dah abis.. so smpai umah, basuh bersih2 n dok hanger la dlm bilik.. last week plan nk packing brg2, n konon2 nk try blk la jubah tu.. suddenly tgk kat cermin rasa cam ikut bdn cket.. kalo nk beribadah, rasa cam x sesuai kot.. so, rasanye baik beli lain n let go jubah ni.. masa beli harganye RM80, so nk jual blk la ngn harga tu sbb lum pakai lg g mana2.. sape yg berkenan, leh la PM sblm 25hb 5 sbb 26hb saya dah gerak ke KL.. atau leh amik slps 11hb 6 nnt..

ni gambar n saiznye..

full view..
sulam di tgh2 n tgn bergetah..
 
saiz 42 for jubah..


Harga: RM80

Ukuran:

Bahu 15.5”
Dada 42”
Tangan 23”
Labuh 54.5

Bleh comment kat sini kalo berminat.

Friday, May 18, 2012

Raisin Bread = Roti Kismis

mlm ni rajin nk meroti plak.. x masak ape2 for dinner.. so make this bread as dinner la.. huhu.. enjoy the recipe..

Bahan2:
  • 350gm tepung roti (td tambah lg 50g sbb adunan terlalu lembut)
  • 200ml air sejuk
  • 50gm gula halus
  • 1/2 tsp garam halus
  • 3 tbsp yis segera
  • 1 tsp bread improver
  • 40g susu tepung
  • 1 biji telur gred C
  • 30g mentega
  • 80gm kismis
  • 1 biji telur gred C + 2 tbsp susu segar (bahan glis)
Cara2:
Bread maker - Masukkan sume bahan2 kecuali kismis dan set adunan utk doh ikut jenis BM masing2. Terus jump step number 4.
  1. Gaul semua bahan kecuali mentega dan kismis hingga menjadi doh yg tidak melekat.
  2. Masukkan mentega, uli semula hingga doh licin dan kenyal.
  3. Tutup dgn tuala bersih dan biar di tmpt hangat hingga kembang.
  4. Uli semula ke bentul asal dan campurkan kismis.
  5. Bahagikan menjadi bebola sebyk 50gm. Susun sebanyak 6 biji bebola pada jarak 2cm (supaya bercantum bila kembang) di atas tin pembakar atau loyang yg dah dilenser dgn mentega or lemak sayuran.
  6. Tutup dgn plastik yg dilenser dgn majerin dah biar kembang 2 kali ganda.
  7. Sapukan glis kemudian bakar pd suhu 180darjah C selama 20-25min atau hingga keperangan (depends pd oven masing2).
roti gebus dan lembap.. my husband loike.. hehe

Tuesday, May 15, 2012

Homemade Sardin Puff

pg td tgk Jun punye blog gambar karipap, terus teringin nk buat karipap.. Jun kata resepi dia pun buat xpakai sukatan, main campak2 je.. huhu.. aku pun try la campak2 jgk.. so ni agak2 punye bahan la yek..

org tak xpert, rupa dia x berapa menarik la.. wakaka
Bahan2:
  • 1/2 cwn mentega dicairkan (td guna Planta je)
  • 2 tbsp minyak masak
  • 1/2 tsp garam + 1/2 or 3/4 cawan air sejuk
  • anggaran 300 - 500gm tepung gandum (sorry la xtau exact sukatan sbb td main tuang je dlm mangkuk)
 Cara2:
  1. Masukkan tepung dalam bowl besar.
  2. Campurkan mentega cair yg still suam2 kuku tu ngn minyak masak.
  3. Tepung dlm mangkuk td buatkan bentuk kawah n pastu br tuangkan mentega + minyak.
  4. Gaul dan ramas jd mcm pasir halus yg berderai. (dpt imagine x?)
  5. Pastu masukkan air cket2 dan uli2 smpai jd doh yg x melekat.
  6. Bulatkan kecil2 lebih kurang saiz bola pingpong, may be kecik cket pun molek. Perap 10min atau lebih (xperap pun xpe rasanye, org kata senang utk uli je).
  7. Kemudian canaikan bola tu n letak inti sardin or kentang or ape2 inti la. (td guna inti sardin sbb cpt masak. kentang plak xde stock kat umah.. huhu)
  8. Kelim la tepi karipap tu guna acuan dia or guna hasil seni tgn.. hehe..
  9. Last skali goreng la.. Alhamdulillah jd.. Rangup plak tu.. Mkn panas2 sedap..

p/s: Thanks to Jun for the recipe, tp rupa dia x cantik mcm karipap ko.. ekeke..

~ The End ~

Thursday, May 03, 2012

Aron in my life ~

actually i want to update this entry last month but not in blogging mood.. so just update it today..

now i adopt male kitten took from 1 newly mom at S.P advertised in Mudah.my.. i really happy since i'm not alone now when my hubby go to work (and i WFH.. haha) or play badminton with dearest neighbor..

he's cute and i named it with Aron.. not Aaron Aziz aa (xpasal2 lak nnt kena saman).. it's just a name okay.. he's cute, like to be pampered, active and sometime super active.. haha..

here got picture to share.. ~
do i look handsome? haha
with sister, called salbiah by Aifa..
after take bath..
play with ma hubby's hamster..
one of his sleep style.. notty
"tangan di dada, mata ke atas"
the end ~

Pavlova with love ~

malas nk citer.. just nk gtau hari ni wat pavlova ngn jun, shah and yana (half way je).. ekeke..

resepi from google search and pinjam dr blog kak ita ni serta diubah suai sedikit..

tercacak buah2annye..


Bahan2 asas:
  • 4 biji putih telur
  • 3/4 cawan gula castor
  • 1 sudu besar tepung jagung
  • 1 sudu teh esen vanila
  • 1 sudu teh cuka makan

Bahan2 hiasan:
  • 250ml whipping cream
  • 1 sudu besar gula icing
  • 1 sudu kecil esen vanila
  • Buah2an yg masam2 spt strawberry, kiwi, markisa, anggur hijau atau segala berry2 dsb. (Buah2an masam nk neutralize antara manis meringue + cream tu je)

Cara2:
  1. Panaskan oven 180 darjah C.
  2. Sediakn baking paper dah lukis bentuk bulatan agak dlm 8 inc diameter (saya guna A4 paper yg bersih je).
  3. Pukul putih telur dengan kelajuan maksima hingga gebu.
  4. Masukkan gula sedikit-sedikit dan terus pukul hingga kental atau bertanduk dan berkilat. Pastikan bila geselkn adunan guna jari, tiada lg ketulan gula utk hasil meringue yg bagus.
  5. Satukan tepung jagung, esen vanila dan cuka dlm cawan. Kacau rata hingga semua bahan larut.
  6. Masukkan dalam adunan telur tadi dan gaul rata dengan spatula aje dengan kaedah kaup balik.
  7. Letakkan adunan atas baking paper yg telah di buat bulatan tadi, ratakan. Jangan terlalu tebal dan jangan terlalu nipis. Org kata biar bulatan tu ada tebing supaya senang nk sapu whipping cream tu nnt.
  8. Masukkan dalam oven dan bakar pada suhu 100 - 140 darjah C selama 1 jam hingga 1 jam 15 minit atau sehingga permukaan pavlova kering dan keras.
  9. Dah masak, tutup suis oven dan biarkan pavlova dalam oven dengan pintu oven direnggangkan sedikit sehingga ia sejuk dan kering sepenuhnya.
meringue before baked.. see, ada tebing x? ekeke..
Untuk hiasan:
  1. Putar whipping cream smpai ringan. Jgn risau sekiranye smpai masa dimana keluar cecair mcm susu masa putar, teruskan lg perjuangan anda smpai dia jd gebu.
  2. Masukkn gula icing dan esen vanila. Pukul rata dan sebati.
  3. Sapukan cream atas meringue dan susun aturlah buahan2 kegemaran.
last piece.. thanks 2 encik hubby sbb tlg amik gmbar closed up ni.. hehe..

p/s: Thanks to Junaidah and Shahirah because stay until late night to deliver our first PAVLOVA project.. hahaha..

Notes: Second pavlova nk try tukar gula castor dgn icing sugar supaya lg sebati ngn putih telur.. And may be nk kurangkan gula either kat meringue or whipping cream..